takaisin

Professori Dan Asplundille Pohjoismaiden bioenergiapalkinto

Pohjoismaiden ministerineuvoston vuoden 2008 bioenergiapalkinto on jaettu suomalaiselle professorille ja tekniikan lisensiaatille Dan Asplundille. Ruotsin maatalousministeri Eskil Erlandsson luovutti palkinnon ja 50 000 Tanskan kruunun arvoisen sekin Asplundille torstai-iltana pohjoismaisen ministerikokouksen yhteydessä.

Vuonna 1948 syntynyt Dan Asplund on sekä kansallisesti, Pohjoismaissa että kansainvälisesti arvostettu bioenergia-alan asiantuntija. Hän on yli 30 vuoden ajan toiminut menestyksekkäästi uusiutuvien energialähteiden ja erityisesti bioenergiatekniikan kehittämiseksi ja käytön edistämiseksi sekä julkisella että yksityisellä sektorilla.

- On etuoikeus saada vastaanottaa Pohjoismaiden ministerineuvoston bioenergiapalkinto. On ollut äärimmäisen kiinnostavaa osallistua bioenergia-alan kehitysprosessiin. Pohjoismaissa on kuitenkin yhä paljon hyödyntämättömiä mahdollisuuksia, muistuttaa Asplund.

- Bioenergian mahdollisuudet kasvihuonepäästöjen vähentämiseksi herättävät toiveikkuutta. Tällä tavoin voimme saada kuriin maailmanlaajuisen ilmastonmuutoksen, toteaa puolestaan ministeri Eskil Erlandsson.

Dan Asplund on toiminut muun muassa tutkijana, johtajana ja tutkimusprofessorina Valtion teknillisessä tutkimuskeskuksessa sekä teknologiajohtajana Jyväskylän Teknologiakeskuksessa. Asplund johti myös vuosina 1993-1998 Suomen kansallista bioenergiatekniikan ohjelmaa, joka oli alan suurin panostus Suomessa kautta aikojen.

Tämän lisäksi Asplund on työuransa aikana toiminut yhteispohjoismaisten bioenergiakonferenssien eteeenpäinviejänä. Hän on työskennellyt Suomen pohjoismaisena bioenergiakoordinaattorina ja kansainvälisessä energiajärjestössä IEA:ssa. Hän on myös toiminut Euroopan bioenergiayhdistysten kattojärjestön AEBIOM:n presidenttinä.

Asplund on myös kirjoittanut satoja tieteellisiä bioenergia-alan julkaisuja ja artikkeleja sekä kansallisissa että kansainvälisissä julkaisuissa ja lehdissä.

Bioenergiapalkinto jaettiin Pohjoismaiden kalastus-, maa- ja metsätalous- sekä elintarvikeministerien kesäkokouksessa Växjössä. Pohjoismaiden ministerineuvoston alaisen kokouksen järjesti ministerineuvoston tämän vuoden puheenjohtajamaa Ruotsi 25.-27. kesäkuuta.

Pohjoismaiden ministerineuvoston bioenergiapalkinto jaettiin tänä vuonna toista kertaa. Palkinto jaetaan yksityishenkilölle tai järjestölle, joka on erityisesti panostanut bioenergian käytön tai tuotannon lisäämiseen. Viime vuonna palkinnon sai Norjan Hadelandissa sijaitsevan Energigård-bioenergiatilan johtaja Erik Eid Hohle.

Patrik Edman, viestinnän erityisasiantuntija, Pohjoismaiden ministerineuvosto
ped@norden.org +45 21 71 71 48

1.7.2008


Alueellisen energia- ja ilmastotyön edistäminen Keski-Suomessa

Alueellisen energia- ja ilmastotyön edistäminen Keski-Suomessa Alueellisen energia- ja ilmastotyön edistäminen Keski-Suomessa projekti tulee antamaan ilmaista

Lue lisää


Keski-Suomen energiatase valmistunut

Keski-Suomessa kulutetusta energiasta puolet on uusiutuvaa ja uusiutuvan energian käyttö kasvaa.

Lue lisää


Alueellisen energia- ja ilmastotyön edistäminen Keski-Suomessa

 

Lue lisää

Alueellisen energia- ja ilmastotyön edistäminen Keski-SuomessaLue lisää

Lue lisää Uutisia ja tapahtumailmoituksia >>