takaisin

Ylijohtaja Härmälä: Suomi on uusiutuvan energian kärjessä

– Euroopan uusiutuvan energian neuvoston (EREC) mukaan Suomi oli jo vuonna 2010 lisäämässä uusiutuvaa energiaa muita EU-maita nopeammin. Sen jälkeen vauhtimme on vain kiihtynyt, totesi työ- ja elinkeinoministeriön ylijohtaja Esa Härmälä Päättäjien 33. Metsäakatemian avajaisissa 12.9.2012 Kirkkonummella.

– Suomen tavoitteena on, että vuonna 2020 kulutetusta energiasta 38 % on uusiutuvaa. Tämä tavoite on kolmanneksi korkein EU:ssa, ja olemme vahvasti kasvu-uralla sitä kohti.

– Monelle muulle EU-maalle tulee tekemään tiukkaa omaan sitovaan tavoitteeseensa pääseminen. Erikoista on se, että hitaiden liikkeelle lähtijöiden joukossa on myös paljon maita, joilla on korkea energia- ja ilmastopoliittinen profiili ja jotka mielellään näkisivät EU:n asettavan itselleen vieläkin kunnianhimoisempia tavoitteita, Härmälä huomautti.

– Suomi pystyy lisäämään uusiutuvaa energiaa ja erityisesti metsästä tulevan biomassan käyttöä vielä huomattavasti nykyisestään. Lisääntyvästä käytöstä on kuitenkin varoiteltu sekä metsäteollisuuden että luonnonsuojelijoiden suunnalta. Teollisuus kantaa huolta energiapuun lisääntyvän kysynnän vaikutuksesta ainespuun hintaan ja saatavuuteen. Suojelijat pelkäävät lisääntyvän energiapuun korjuun vaikuttavan metsäluontoon kielteisesti.

– Kummankin huolet ovat perusteettomia, ja niitä pidetään yllä intressitahojen muista kuin itse asiaan liittyvistä syistä. Toistaiseksi ei ole mitään näyttöä siitä, että energiapuun lisääntynyt kysyntä olisi vaikuttanut ainespuun saatavuuteen ja hintaan. Asiaa on selvitetty muun muassa erityisellä Pöyryn kehittämällä mallilla, totesi Härmälä.

– Energiapuun ympäristövaikutusten arvioinnissa pitää muistaa, että Suomessa ei kasvateta ja korjata puuta pelkästään energiaksi. Kyseessä on aina normaalin metsänkasvatuksen, puun korjuun tai jalostuksen sivutuote. Jokaisesta korjatusta puusta osa menee energiaksi, mutta pääosa käytetään sahoilla tai paperi- ja kartonkiteollisuudessa. Ympäristövaikutukset ratkeavatkin metsätalouden yleisten toimintojen mukaan, ei puun yhden osasen käytön perusteella. Ja puun tuottamisen kestävyydessä olemme tunnetusti ja tunnustetusti maailman huipulla, muistutti Härmälä.

– Ainoa todellinen uhka Suomen uusiutuvan energian tavoitteilla on metsäteollisuuden tuotannon supistuminen Suomessa. Mitä vähemmän meillä tuotettaisiin sellua ja sahatavaraa sitä vähemmän meillä tuotettaisiin myös uusiutuvaa energiaa, Härmälä varoitti.

Lisätiedot: ylijohtaja Esa Härmälä, TEM. puh. 029 506 4700

12.9.2012


Alueellisen energia- ja ilmastotyön edistäminen Keski-Suomessa

Alueellisen energia- ja ilmastotyön edistäminen Keski-Suomessa Alueellisen energia- ja ilmastotyön edistäminen Keski-Suomessa projekti tulee antamaan ilmaista

Lue lisää


Keski-Suomen energiatase valmistunut

Keski-Suomessa kulutetusta energiasta puolet on uusiutuvaa ja uusiutuvan energian käyttö kasvaa.

Lue lisää


Alueellisen energia- ja ilmastotyön edistäminen Keski-Suomessa

 

Lue lisää

Alueellisen energia- ja ilmastotyön edistäminen Keski-SuomessaLue lisää

Lue lisää Uutisia ja tapahtumailmoituksia >>