takaisin

Tampereen Energiantuotanto ja Vapo solmivat historian suurimman pellettikaupan


Tampereen Sarankulman lämpölaitos
Tampereen Sarankulman lämpölaitos

Vapo Oy ja Tampereen Energiantuotanto Oy ovat solmineet kaupan, jonka perusteella Vapo toimittaa polttoaineen Tampereen Sarankulmaan rakennettuun Suomen suurimpaan pellettivoimalaan. Vapo on sitoutunut toimittamaan Tampereen Energiantuotannolle vuositasolla runsaat 20 000 tonnia puupellettiä.

Sarankulman lämpölaitos toimii huippukuorma- ja varalaitoksena ja korvaa nykyisin käytössä olevien öljy- ja kaasukäyttöisten kattilalaitosten käyttöä. Laitoksen pääpolttoaineena on puupelletti ja sen lämpöteho on 33 MW.

- Vanhan kattilakannan osittainen korvaaminen uudella modernilla pellettikattilalla vähentää merkittävästi lämpökeskusten CO2-päästöjä. Se on osa vihreitä askeleitamme, joihin olemme konsernina sitoutuneet, korostaa Tampereen Energiantuotannon toimitusjohtajaAntti-Jussi Halminen.

Sarankulman pellettivoimalassa pölypolttoteknologia yhdistetään MW Powerin kattilaosaamiseen. Pellettipolttoaine jauhetaan pölyksi erillisillä jauhinmyllyillä, jonka jälkeen pöly käsitellään ja poltetaan kattilassa pölypolttimella. Polttoprosessin säädettävyys on huomattavan suuri, ja pölymäisellä polttoaineella lämpöä tuotetaan puhtaasti, energiatehokkaasti ja joustavasti.

Vapo Oy:llä on Suomessa yhteensä viisi pellettitehdasta, joiden yhteinen pelletintuotantokapasiteetti on runsaat 250 000 tonnia pellettiä. Vapo on myynyt Suomeen aikaisempina vuosina runsaat 100 000 tonnia pellettiä. Vapon pellettiliiketoiminnasta vastaavan johtaja Martti Savolaisen mukaan nyt solmittu pelletintoimitussopimus on kooltaan aivan omaa luokkaansa. Se vastaa suuren pellettitehtaan neljännesvuoden täystuotantoa ja noin 4 000 pellettilämmitteisen omakotitalon vuotuista pelletintarvetta. Toivottavasti tämä sopimus toimii kannustavana esimerkkinä muillekin energiayhtiöille, jotka suunnittelevat uusien kattilalaitosten rakentamista.

Savolaisen mukaan Vapolla on valmiudet ja kapasiteettia toimittaa pellettejä ilman lisäinvestointeja useammallekin uudelle suurasiakkaalle. Tampereen Sähkölaitoksen pelletit toimitetaan Vapon Vilppulan tehtaalta. - Tampereen Energiantuotanto on meille erityisen mieluisa uusi asiakas, sillä he tarvitsevat pellettiä myös keväällä , kesällä ja syksyllä, mikä mahdollistaa tuotannon hajauttamisen koko vuoden ajalle, Savolainen sanoo.

Tampereen Energiantuotanto Oy:n kehityspäällikkö Timo Heinosen mukaan pellettikattilan rakentamisessa perustelut löytyvät polttoaineen kotimaisuudesta, hinnasta ja päästöttömyydestä:

- Polttoaineen toimittajan valinnassa painotimme erityisesti varmuutta toimittaa tarvittaessa suuriakin määriä korkealaatuista pellettiä nopeasti, jos joudumme käyttämään pellettikattilaa suuren kattilan varavoimalana. Meille Vapo oli luonnollinen ratkaisu, Heinonen sanoo.

Tampereen Energiantuotanto Oy on Tampereen Sähkölaitoksen tytäryhtiö. Yhtiö tuottaa vuosittain noin 1 500 GWh sähköä ja noin 2 200 GWh kaukolämpöä.

Lisätietoja:
-toimitusjohtaja Antti-Jussi Halminen, puh. 040 801 6397
-johtaja Martti Savolainen, Vapo Oy, puh: 020 790 6474

 

25.10.2012


Alueellisen energia- ja ilmastotyön edistäminen Keski-Suomessa

Alueellisen energia- ja ilmastotyön edistäminen Keski-Suomessa Alueellisen energia- ja ilmastotyön edistäminen Keski-Suomessa projekti tulee antamaan ilmaista

Lue lisää


Keski-Suomen energiatase valmistunut

Keski-Suomessa kulutetusta energiasta puolet on uusiutuvaa ja uusiutuvan energian käyttö kasvaa.

Lue lisää


Alueellisen energia- ja ilmastotyön edistäminen Keski-Suomessa

 

Lue lisää

Alueellisen energia- ja ilmastotyön edistäminen Keski-SuomessaLue lisää

Lue lisää Uutisia ja tapahtumailmoituksia >>