takaisin

Ekogen Oy:n pienvoimalaitos otettu käyttöön Taipalsaarella

Lappeenrantalaisen Ekogen Oy:n kehittämä pienvoimalaitos on otettu käyttöön Taipalsaarella. Laitos perustuu puupolttoaineen käyttöön energialähteenä ja se tuottaa sähköä ja lämpöä paikallisiin verkostoihin. Teholtaan laitos vastaa noin 50-100 asunnon keskimääräistä energiantarvetta. Tyypillisiä käyttökohteita ovat pienteollisuus, kuten sahat ja kasvihuoneet, asuintaajamat ja kiinteistöt.
 
Laitos on kokonaan uutta teknologiaa. Ratkaisu on tulos noin kahdeksan vuoden kehityspanoksesta, jota on tehty Lappeenrannan teknillisen yliopiston ja yhtiön omana työnä. 
 
- Olemme pyrkineet löytämään mahdollisimman yksinkertaisen ratkaisun, joka toimii luotettavasti, tehokkaasti erilaisilla polttoaineilla ja tuottaa energiaa jatkuvasti ympäri vuoden. Jos laitoksen polttoaine voidaan hankkia paikallisesti ja energia tuotetaan lähialueen tarpeisiin, voidaan puhua varsinaisesta lähienergiasta, sanoo Ekogen Oy:n toimitusjohtaja Marko Karhunen.
 
- Pyrimme myös helppouteen asiakkaan kannalta. Sen pitää soveltua erilaisille asiakkaille. Laitoksen pitää olla sijoitettavissa lähelle kulutuskohdetta, vaikka taajaman keskelle. Laitos tehdään täysin tehdasvalmisteisena ja tuodaan kahdessa kuljetuskontissa asennuspaikalle, jossa se liitetään lämpö- ja sähköverkkoihin. Tässä ratkaisussa automaatio- ja tietojärjestelmät on viety niin pitkälle, että laitos toimii pääosan ajasta itsenäisesti. Hälytykset ja ohjaukset voidaan tietoverkon avulla siirtää mihin halutaan.
 
Pilottilaitos on valmistettu pääosin paikallisena työnä. Keskeiset komponentit on tehty paikallisilla konepajoilla. Ainoastaan vaativimpiin  metallitöihin ja materiaaleihin liittyvää ei aluksi löytynyt kokemusta lähialueilta. – Eikä löytynyt kauempaakaan toteaa Marko Karhunen. – Onneksi kuitenkin saimme mukaan kehityshaluisia kumppaneita, jotka olivat valmiita ratkaisemaan vaikeimmatkin tehtävät ja kehittämään töissä tarvittavat menetelmät.
 
- Kysyntä löytyy pääosin muualta kuin Suomesta. Lähitulevaisuudessa suuntaudumme pääosin Euroopan markkinoille. Olemme tehneet markkinaselvityksiä useista maista ja kysyntää tuntuu olevan. Kaikki haluavat kuitenkin nähdä toimivan esittelylaitoksen ennen kuin kauppa lähtee käyntiin. Nyt meillä on vihdoin mahdollisuus todistaa teknologian toimivuus ja toivottavasti pääsemme myös kaupankäyntiin. Ensimmäiset toimitukset pyritään saamaan ensi vuodelle.
 
Marko Karhunen kiittelee Taipalsaaren kuntaa yhteistyöstä. - Saimaanharjun taajama on meille ihanteellinen sijoituspaikka. Pääsemme täällä testaamaan ja esittelemään laitosta todellisessa käyttöympäristössä, jossa sähkö ja lämpö tulevat hyötykäyttöön. Kehitystyö kuitenkin jatkuu. Samalla kun esittelemme laitosta tuleville asiakkaille, toivomme saavamme heiltä haasteita ratkaisun edelleen kehittämiseksi vastaamaan heidän tarpeitaan. Käynnistämme seuraavan tuotesukupolven suunnittelun välittömästi.

29.11.2012


Alueellisen energia- ja ilmastotyön edistäminen Keski-Suomessa

Alueellisen energia- ja ilmastotyön edistäminen Keski-Suomessa Alueellisen energia- ja ilmastotyön edistäminen Keski-Suomessa projekti tulee antamaan ilmaista

Lue lisää


Keski-Suomen energiatase valmistunut

Keski-Suomessa kulutetusta energiasta puolet on uusiutuvaa ja uusiutuvan energian käyttö kasvaa.

Lue lisää


Alueellisen energia- ja ilmastotyön edistäminen Keski-Suomessa

 

Lue lisää

Alueellisen energia- ja ilmastotyön edistäminen Keski-SuomessaLue lisää

Lue lisää Uutisia ja tapahtumailmoituksia >>