takaisin

Uusiutuvan energian kilpailukyky ja naisten asema puhuttivat maailman energiaministereitä

Puhtaan energian ja ja cleantechin edistämistä vauhdittava 23 maan energiaministereiden CEM-verkosto kokoontui 17.–18. huhtikuuta Intian Delhissä. Kokousta puhuttivat fossiilisten polttoaineiden tukimekanismit uusiutuvan energian kehittämisen esteenä sekä naisten asema puhtaan energian edistämisessä.

 

CEM on vuonna 2010 perustettu 23 maan energiaministerin johtama korkean tason verkosto, jossa keskustellaan puhtaan energian ja cleantechin edistämisestä sekä kehittyneissä että kehittyvissä maissa. Suomen delegaatiota kokouksessa johtaa työ- ja elinkeinoministeriön valtiosihteeri Marja Rislakki. Kokoukseen osallistuvat myös mm. USA:n Kiinan, Iso-Britannian ja Etelä-Afrikan energiaministerit.

 

Energiaministerit totesivat, että fossiilisten polttoaineiden käyttöön kannustavat haitalliset tukimekanismit on poistettava, sillä ne vääristävät markkinoita ja hidastavat uusiutuvan energian markkinoille pääsyä.

 

-Kestävää kehitystä ei saavuteta ilman kestävää energian tuotantoa. Uusiutuvasta energiasta tulee kilpailukykyistä vasta kun sen hinta on vertailukelpoinen muiden energialähteiden kanssa. Suomelle kehitys tarjoaa hyviä liiketoimintamahdollisuuksia, sillä olemme jo nykyisellään yksi maailman johtavista maista esimerkiksi bioenergian käytössä, valtiosihteeri Marja Rislakki totesi.

 

Kolme naista puhtaan energian suurlähettilääksi

 

Toinen puhtaan energian käyttöönottoa edistävä tekijä on naisten koulutuksen ja osaamisen lisääminen. Naisten osuus teknologisten ja tieteellisten alojen asiantuntijoiden joukossa on edelleen hyvin pieni globaalisti. Naisten koulutustason nostamiseen on kiinnitettävä jatkossa erityistä huomioita jos puhdasta energiaa halutaan edistää globaalilla tasolla.

 

Maat nimesivät kokouksessa myös puhtaan energian suurlähettiläät, joiden tehtävänä on koordinoida verkoston omissa maissaan ja edistää tietoisuutta puhtaan energian mahdollisuuksista globaalisti. Suomen energiasuurlähettiläiksi nimetään kolme naista: teknologiajohtaja Heli Antila Fortumista, teknologiajohtaja Satu Helynen VTT:stä ja cleantechin strateginen johtaja Mari Pantsar-Kallio työ- ja elinkeinoministeriöstä.

 

Ennen CEM:n kokousta Rislakin johtama Suomen valtuuskunta tapasi 15.–16.4. Intian energia- ja cleantech-sektorin viranomaisia, organisaatiota ja yrityksiä.

 

Lisätiedot:

strateginen johtaja Mari Pantsar-Kallio, TEM, p. 050 3960 925 ylitarkastaja Mari Hakkarainen, TEM, p. 050 4344 933

18.4.2013


Alueellisen energia- ja ilmastotyön edistäminen Keski-Suomessa

Alueellisen energia- ja ilmastotyön edistäminen Keski-Suomessa Alueellisen energia- ja ilmastotyön edistäminen Keski-Suomessa projekti tulee antamaan ilmaista

Lue lisää


Keski-Suomen energiatase valmistunut

Keski-Suomessa kulutetusta energiasta puolet on uusiutuvaa ja uusiutuvan energian käyttö kasvaa.

Lue lisää


Alueellisen energia- ja ilmastotyön edistäminen Keski-Suomessa

 

Lue lisää

Alueellisen energia- ja ilmastotyön edistäminen Keski-SuomessaLue lisää

Lue lisää Uutisia ja tapahtumailmoituksia >>