takaisin

Fossiilisten polttoaineiden hinnat laskivat kolmannella vuosineljänneksellä

Kivihiilen satamahinta laski kolmannella vuosineljänneksellä yli kuusi prosenttia. Kotimaisten polttoaineiden hinnat jatkoivat kallistumista. Turpeen ja metsähakkeen kulutus kääntyi laskuun vuoden kolmannella vuosineljänneksellä Tilastokeskuksen tietojen mukaan. Liikennepolttoaineiden ja kevyen polttoöljyn hinnat laskivat, mikä johtuu osittain halvemmasta raakaöljystä. Pohjoismaisen sähköpörssin hinnat ovat olleet nousussa maaliskuusta lähtien.

Voimalaitospolttoaineiden hinnat lämmöntuotannossa

Voimalaitospolttoaineiden hinnat lämmöntuotannossa

Pohjoismaiset vesireservit ovat olleet keskimääräistä pienemmät, joten viimevuoden kaltaista edullista vesisähköä ei ole ollut tarjolla yhtä paljon. Pohjoismaisen sähköpörssin hinnat olivat kolmannella vuosineljänneksellä kymmeniä prosentteja korkeammat vuotta aiempaan verrattuna vuoden kolmannella neljänneksellä. Sähkön käyttäjien hinnat ovat kallistuneet muutamia prosentteja tariffiluokasta riippuen.

Lämmöntuotannossa käytettävän jyrsinturpeen valmisteverollinen hinta oli vuoden kolmannella neljänneksellä 31 prosenttia kalliimpaa kuin vuotta aiemmin. Metsähakkeen hinta nousi yli 8 prosenttia vuotta aiemmasta. Lämmöntuotannossa käytettävän maakaasun hinta halpeni noin 2 prosenttia vuotta aiemmasta. Liikennepolttoaineista dieselin ja bensiinin hinta halpeni noin 3–4 prosenttia, kuten myös kevyen polttoöljyn hinta verrattuna vuotta aiempaan vuoden 2013 kolmannella neljänneksellä .


Lähde: Tilastokeskus, Energian hinnat

Lisätietoja: Pentti Wanhatalo 09 1734 2685, energia@tilastokeskus.fi

Vastaava tilastojohtaja: Leena Storgårds

Julkaisu pdf-muodossa (10 sivua 360,6 kt)

Taulukot

Tietokantataulukot

Liitetaulukot

Kuviot

18.12.2013


Keski-Suomen energiatase valmistunut

Keski-Suomessa kulutetusta energiasta puolet on uusiutuvaa ja uusiutuvan energian käyttö kasvaa.

Lue lisää


Onnistunut lämpöpumppuhanke

Linkki esitteeseen  [tästä] Maalämpö on oikeassa paikassa ja oikein toteutettuna edullinen, helppohoitoinen ja ympäristöä säästävä lämmitysmuoto. Koska maalämpöjärjestelmän

Lue lisää


Jyväskylän energiatase valmistunut

Jyväskylän energiatase valmistunut

Lue lisää

Tarvaalan Biotalouskampuksen energiajärjestelmä

Benet tekee JAMK Tarvaalan Biotalouskampuksen energiajärjestelmän uudistamisen esisuunnitelun.

Lue lisää

Lue lisää Uutisia ja tapahtumailmoituksia >>